Razvijati odgovorno prehranjevanje (poseganje po lokalni in sezonski hrani, zmanjšanje količine zavržene hrane, uživanje zdrave hrane).
Opažamo, da na šoli zavržemo preveč hrane, da je med učenci premalo zavedanja o zdravem načinu življenja in o pomenu sobivanja človeka z okoljem. Na šoli že potekajo dejavnosti za reševanje teh težav (ekovrt, šolska shema), a potrebujemo več konkretnih uspešnih rešitev.
Želimo:
- povečati zavedanje o slabih prehranjevalnih navadah (s projektnim delom, izkustvenimi in drugimi aktivnimi učnimi oblikami);
- spodbuditi zdrav in odgovoren življenjski slog pri vseh, začeti pa že v vrtcu;
- prispevati k ciljem agende ZN – Sustainable develpoment goals (SDG);
- z reorganizacijo prehrane in spremembami vedenja doseči, da v naslednjih 6 letih zmanjšamo količino zavržene hrane za 50 %,
- spodbuditi medgeneracijsko in lokalno sodelovanje pri deljenju izkušenj o varčnem ravnanju s hrano, deljenju preostanka hrane, ponovni uporabi ostankov,
- spremeniti organizacijo naročil prehrane (v največji možni meri vključiti lokalne ponudnike).
(Visited 97 times, 1 visits today)