Odgovorno prehranjevanje

Razvijati odgovorno prehranjevanje (poseganje po lokalni in sezonski hrani, zmanjšanje količine zavržene hrane, uživanje zdrave hrane).

Opažamo, da na šoli zavržemo preveč hrane, da je med učenci premalo zavedanja o zdravem načinu življenja in o pomenu sobivanja človeka z okoljem. Na šoli že potekajo dejavnosti za reševanje teh težav (ekovrt, šolska shema), a potrebujemo več konkretnih uspešnih rešitev.

Želimo:

  • povečati zavedanje o slabih prehranjevalnih navadah (s projektnim delom, izkustvenimi in drugimi aktivnimi učnimi oblikami);
  • spodbuditi zdrav in odgovoren življenjski slog pri vseh, začeti pa že v vrtcu;
  • prispevati k ciljem agende ZN – Sustainable develpoment goals (SDG);
  • z reorganizacijo prehrane in spremembami vedenja doseči, da v naslednjih 6 letih zmanjšamo količino zavržene hrane za 50 %,
  • spodbuditi medgeneracijsko in lokalno sodelovanje pri deljenju izkušenj o varčnem ravnanju s hrano, deljenju preostanka hrane, ponovni uporabi ostankov,
  • spremeniti organizacijo naročil prehrane (v največji možni meri vključiti lokalne ponudnike).
(Visited 97 times, 1 visits today)